Natuurrijk in Boomrijk Almere


De nieuwe wijk Boomrijk in Almere is een deelproject van DUIN en bestaat uit 173 woningen. Het deelproject is een ontwerp van Evert Kolpa van Van Bergen Kolpa Architecten. Een van de bijzondere kenmerken is het ontbreken van traditionele schuttingen in de wijk. Het landschap is een gedeelde tuin voor alle bewoners, terwijl de natuur en bebouwing een aaneengesloten geheel vormt. Het plan is opgesplitst in verschillende hofjes waarin de woningen speels zijn gesitueerd. 

Allesbehalve traditioneel

Ook in het ontwerp en materiaalkeuze is Boomrijk allesbehalve traditioneel. De woningen onderscheiden zich vooral door het bijzondere ontwerp. Denk aan bladerdaken, gevels die eruitzien als een boomschors en houten kozijnen. Zowel de kozijnen als een deel van de gevels zijn gemaakt van duurzaam Accoya-hout.

Logische materiaalkeuze

In Boomrijk staat de natuur centraal. Dat vraagt ook om gevelbekleding die daarop aansluit. Bovendien moet de gevelbekleding bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden. Omdat esthetiek, weinig onderhoud en duurzaamheid cruciaal zijn, is de keuze voor Accoya logisch. Deze houtsoort overtreft zelfs de meest duurzame tropische hardhouten gevelbekleding. 

Helemaal in flow

Ontwikkelaar Reinbouw uit Dieren heeft ons al in een vroeg stadium gevraagd om mee te denken over de beste oplossing voor de uitvoering van de Accoya-gevelbekleding. Een andere uitdaging was om gedurende de uitvoering verspilling te voorkomen via het Lean-model en dit zo optimaal mogelijk toe te passen. Helemaal in flow dus. Het resultaat mag er zijn.

De door Flow Gevelbekleding gebruikte materialen: 

Kwaliteit A1 Accoya gevelbekleding, model channel siding, behandeld met Drywood Improstain en afgewerkt in een roodbruine Woodstain met semi-transparante coating. 

Andere projecten van FLOW