Dankbaar en tevreden terugblikken op 10 jaar Flow Gevelbekleding.


Antoon van den Bogaard heeft afscheid genomen


Na bijna 10 jaar heeft medeoprichter en partner Antoon van den Bogaard per 31 maart met een gerust hart afscheid van Flow Gevelbekleding genomen. Het bedrijf staat er goed voor. Antoon kijkt met een glimlach terug op zijn Flow-jaren. 

Antoon: “Ik ben na de opleiding MTS Bouwkunde altijd werkzaam geweest in de bouw, al heb ik ook enige tijd een lerarenopleiding gevolgd omdat mij dat leuk leek. Dat is denk ik typisch aan mij, ik deel mijn kennis en ervaring graag met anderen. Uiteindelijk belandde ik in de gevelbekleding, ben je inmiddels 60 en opeens overbodig. Ik moest dus tijdens de bouwcrisis - ik heb het nu over 2012 - op zoek naar een andere baan. Ik kan je vertellen, dat viel nog niet mee.” 

Antoon kende (medeoprichter) Jeroen van Assouw van andere projecten die ze in de jaren voor Flow samen hebben opgepakt. “Jeroen vroeg mij om hem te helpen om enkele opdrachten op de rit te krijgen. Zo is in 2012 de eerste samenwerking ontstaan. Hij als monterende zzp’er in de uitvoering, ik aan de voorzijde druk met het commerciële stuk.”

Mooi resultaat plus een buffer

Antoon: “De jaren voor Flow heb ik een mooi netwerk opgebouwd. Dat ben ik als eerste gaan aanspreken en met resultaat. Onze eerste opdracht was meteen raak, een project in Ede waar we 150 studentenwoningen hebben bekleed. Dan heb je het over een opdracht van 270.000 euro. Spannend, want de voorfinanciering bijvoorbeeld moest nog geregeld worden. Dat lukte. Jeroen regelde de uitvoering en ik kreeg ruimte om meer projecten te zoeken. Uiteindelijk hebben we 2013 met een mooi resultaat én een buffer afgerond.”

In 2014 is Flow Gevelbekleding officieel vastgelegd in een BV. Antoon: “In eerste instantie heetten we nog Flow Gevelapplicaties, maar dat werd al snel Flow Gevelbekleding. We hebben ons afgevraagd wat we echt belangrijk vonden. We kenden onze sterke en zwakke punten. We zijn bijvoorbeeld niet in een duur pand gaan zitten. Sterker nog, we hebben het atelier van mijn vrouw omgebouwd en uitgebouwd. Dat werd onze basis, de plek waar we wekelijks overleg hadden. Inmiddels waren we met z’n drieën omdat Martien Lormans inmiddels als werkvoorbereider en calculator én partner bij het bedrijf was aangesloten. Met Jeroen 95% van de tijd op de bouw, Martien die van huis uit werkte en ik in ons kantoor. Zo heeft Flow een tijdlang goed gefunctioneerd.” 

Doen waar je het beste in bent

Langzaam maar zeker groeide Flow. Een projectadministratie was onoverkomelijk. Antoon: “In 2017 hebben we Esther Béguin aangenomen om mij te ondersteunen op administratief gebied. Bas Bastiaans is er vervolgens als werkvoorbereider bij gekomen, hij werkte ook vanuit huis. Met dat team hebben we fantastisch werk geleverd. Voor mij was eind 2019 een goed moment om eruit te stappen vond ik. Ik heb toen mijn aandelen verkocht aan Jeroen en Martien. Probleem was wel dat we mijn vervanging intern niet goed opgelost kregen. Flow doet het altijd goed, omdat iedereen op de juiste plek zit. De commerciële kant en de uitvoerende kant zijn twee totaal verschillende takken van sport. Dat doe je er niet bij, het moet je liggen.”

Het afscheid werd uitgesteld. Antoon: “In het najaar van 2020 kwam ik op Linkedin Joost Gijsbers tegen. Ik kende Joost nog van een eerdere samenwerking. Hij gaf aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Nou, die had ik voor hem! We hebben enkele gesprekken gehad. De klik was er, het voelde goed. 1 maart 2021 is hij bij Flow gestart als commercieel verantwoordelijke. Spannend, want Joost komt uit een groot bedrijf en maakt opeens deel uit van een klein hecht team. Maar zoals ik al zei, de klik is er. In 2021 en 2022 hebben we het team compleet gemaakt met Tjeu van der Heijden als calculator en Joffrey Groenendaal als 2e werkvoorbereider.” 

De fysieke uitvoering van de gevelprojecten geschiedt door een collectief van zzp’ers. Antoon: “Dat is een jarenlange samenwerking, waarbij wederzijds vertrouwen het anker is. Als de gevelsteigers zijn verwijderd zie je welk mooi resultaat deze mannen elke keer weer realiseren. Met name voor Jeroen is in de samenwerking tussen opdrachtgevers en de uitvoerende teams een belangrijke rol weggelegd als projectleider. Martien Lormans is daarentegen de onmiskenbare spil in de organisatie en weet wat er binnen en buiten gebeurt.”

Als je geeft krijg je terug

Flow Gevelbekleding heeft gedurende de jaren de nodige hindernissen overwonnen. Het bedrijf is gestart tijdens de bouwcrisis en vervolgens gooide corona roet in het eten. Terwijl gedurende die periode ook het vinden van de juiste mensen een fikse uitdaging is geweest. Antoon: “En toch staat Flow er goed voor en heb ik er alle vertrouwen in. Vertrouwen is sowieso altijd belangrijk geweest voor Flow. Het geven ervan en het krijgen. Richting elkaar binnen het team, maar ook naar klanten en leveranciers. Als je geeft, krijg je terug. Zo is het. Los van het feit dat je zakelijk natuurlijk wel alles op de rit moet hebben, maar direct daarna komt het vertrouwen dat we geven.” 

“Terugblikkend zie ik een team waarin iedereen op z’n plek zit. Dan heb je het over persoonlijke kwaliteiten plus de kennis en ervaring die we inzetten om Flow te laten groeien. Toen we begonnen hoefden Jeroen en ik elkaar niets te leren, we konden meteen goed van start en hebben dat in een beheersbaar tempo uitgebouwd tot een mooi bedrijf. Ik was 60 toen we begonnen en terugblikkend trots dat ik dat fantastische avontuur nog ben aangegaan. Soms kletterde het, maar dat hoort erbij. We hebben de neuzen altijd weer dezelfde kant op gekregen.”

Kroon op het werk

Antoon is trots op wat het team bereikt heeft en de uitstraling van de projecten waar samen aan gewerkt is. Antoon: “Als de steigers weg zijn zie je ons werk, maar achter onze bekleding zit het werk van andere partijen en misschien niet altijd zichtbaar, maar van evenveel waarde. Eén project springt er bovenuit, Zwembad de Boetzelaer in Monster. Een prijswinnend project, dat de internationale Trespa projectprijs op zijn naam heeft geschreven. Daar hebben wij toch maar mooi aan bijgedragen. Wat mij betreft de kroon op ons werk tot nu toe. Dat laat ook zien dat er veel mooie kansen liggen, op productniveau, klantniveau én op marktniveau. Joost heeft een gezonde ambitie en er staat een geweldig team. Mijn gevoel is goed, ik laat Flow met een gerust hart achter.” 

Terugkijkend op zijn werkzame leven ziet Antoon veel blijdschap. “Ik ben blij dat het mij zoveel levenservaring heeft gebracht. Die ervaring neem ik mee naar de volgende fase in mijn leven die ik samen met mijn naasten hopelijk nog lang mag beleven. Ik wil dan ook heel graag iedereen bedanken die mij geholpen heeft om dit allemaal mogelijk te maken”, aldus Antoon. 

Inmiddels is een bescheiden afscheidsfeest achter de rug en hebben de genodigden aan het verzoek van Antoon, om in plaats van een cadeau een financiële donatie aan War Child te doen, welwillend gehoor gegeven. Op dit moment groeien bijna 200 miljoen kinderen op in conflictgebieden. Een groot aantal hiervan kampt met psychologische en sociale problemen door de invloed van oorlog en geweld. Antoon wil eenmalig van de mogelijkheid gebruik maken om de lezer van dit interview te verzoeken een vrijwillige donatie via bijgaande QR code aan War Child te doen. Waarvoor bij voorbaat zijn dank.

Meer nieuws