Wij maken het vertrouwen dat er is altijd waar


Sinds 1 maart 2021 is Joost Gijsbers werkzaam bij Flow Gevelbekleding als vervanger van Antoon van den Boogaard. Samen met eigenaren Martien Lormans en Jeroen van Assouw is onlangs besloten dat Joost ook het algemeen directeurschap op zich neemt. Twee petten, veel verantwoordelijkheid en bemoedigende woorden van zijn voorganger Antoon, die van zijn welverdiende pensioen gaat genieten. Hoe kijken Antoon en Joost terug, maar vooral; hoe kijken ze vooruit? 

Antoon en Joost kenden elkaar van een eerder project, waarbij Joost als commercieel verantwoordelijke aan de andere kant van de tafel zat. Antoon: “Sommige mensen blijven op mijn netvlies, ook als ik ze lange tijd niet zie. Joost is zo iemand. Toen de zoektocht naar een vervanger al in volle gang was kwam ik hem op LinkedIn tegen.” 

Antwoord op belangrijke vragen

Die zoektocht was zo eenvoudig nog niet. Verschillende opties zijn bekeken en bestudeerd. Antoon: “Voor een dergelijke zoektocht stel je jezelf belangrijke vragen. Hoe gaat Flow verder groeien en tot waar? En willen we eigenlijk nog groter groeien? En wie past daar met welke kwaliteiten het beste bij? Groei is meer werk en hoewel daar niets mis mee is, betekent het ook dat de kwaliteit die je biedt misschien niet meer gegarandeerd kan worden. In het vinden van een passende opvolger, ben ik de kartrekker geweest en dat heeft best wel wat van me gevergd kan ik je zeggen. Aan de andere kant, een geschikte opvolger vinden is natuurlijk ook in mijn belang. En soms heb je daar een beetje geluk bij nodig. Joost kwam ik op het juiste moment weer tegen. Ik weet nog bij welk kilometerpaaltje ik reed toen ik Joost voor het eerst aan de lijn had. Afijn, we hebben een aantal goede gesprekken gehad zijn gaan schakelen en c’est ca.” 

Karakters die matchen

Joost sluit zich daar bij aan. Joost: “Waar Antoon het over heeft was eind december 2020. Ik kwam thuis te zitten nadat ik een mooie stap had gezet bij een bedrijf in 3D-printen. Corona maakte een einde aan die mooie stap, waarna ik meteen mijn grote LinkedIn-netwerk heb aangezwengeld. En toen meldde Antoon zich. Ik denk dat ik iets voor je heb, zei hij. Zoals Antoon al zegt, we hebben lange gesprekken gehad, ook bij hem thuis en ook met Martien en Jeroen. Qua karakter matchen we, maar ook de manier en de mate van openheid naar elkaar toe en het vertrouwen matcht. Het klopt allemaal. Jeroen heeft me op een gegeven moment uitgenodigd om een dag met hem mee te gaan. Een prima manier om een bedrijf en de mensen beter te leren kennen. 1 maart 2021 ben ik begonnen en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee.” 

Vertrouwen

Antoon zag meteen al de nodige gelijkenissen, vooral op het vlak van vertrouwen. “Vertrouwen vind ik enorm belangrijk. Als je dat in de bouw krijgt heb je flinke stappen moeten zetten. Vooral in deze tijd waar veel met onderaannemers wordt gewerkt en meer partijen steeds vroeger in het proces worden betrokken. Vertrouwen hebben is dan positief. Daar lift Flow Gevelbekleding succesvol op mee. Joost is bovendien commercieel erg goed. Hij maakt makkelijk connectie met anderen, ik ben daar misschien iets gereserveerder in.” 

Joost: “Iedereen bij Flow werkt op zijn of haar beste manier en in de basis willen we allemaal ons werk vanuit vertrouwen doen. Je komt meestal op prijs binnen bij een opdrachtgever, maar aan tafel en op de bouw laten wij zien dat je ons altijd kan vertrouwen. Zo willen we onze relaties bedienen. En ja we zitten in een niche en de trends zijn ons gunstig gezind, maar we maken het wel altijd waar.” 

Niet inwisselbaar zijn

Volgens Joost hebben aannemers niet de kennis die Flow Gevelbekleding wel heeft en zijn er niet veel gevelbekleding bedrijven in Nederland. Dat betekent dat het bedrijf niet zomaar inwisselbaar is. Joost: “Dat is in ons voordeel. Overigens doet dat niets af aan het vertrouwen dat we al hebben opgebouwd in de sector. Als dat er is, komen opdrachtgevers altijd bij je terug. En mocht het om welke reden dan ook ooit minder worden, dan hebben wij de juiste relaties om op terug te kunnen vallen. Bovendien, wat mij persoonlijk helpt is dat ik me goed kan inleven in een ander. Ik anticipeer makkelijk op mensen en situaties, en laat graag zien dat ik interesse heb.”

Antoon: “Wat Joost daar zegt is meteen de grote verandering van de laatste tijd. De manier waarop we met elkaar omgaan en communiceren. Vroeger was dat totaal anders. Nu deel je soms ook persoonlijke zaken en eerlijk gezegd vind ik dat een prettige ontwikkeling.” 

Durf ook nee te verkopen

Naast het commerciële traject van Flow Gevelbekleding is Joost inmiddels gevraagd om het algemeen directeurschap op zich te nemen. Antoon: “Wat ik Joost graag wil meegeven is dit; zorg dat je bordjes niet overlopen. Dat zou voor hem zeer vervelend zijn, maar ook voor Flow. Ik weet dat als commercie in je genen zit, het vaak lastig is om nee te verkopen. Daar kan je last van krijgen.” 

Joost: “Zoals Flow er nu voorstaat en ingericht is, kan ik altijd een signaal geven als ik merk dat het dreigt over te lopen. En als het tegen de bouwvak nóg beter staat, weet ik zeker dat ik de ruimte heb om het algemene en het commerciële stuk goed te combineren. Daar ben ik echt van overtuigd.” Antoon sluit af: “Joost heeft daar zeker de vaardigheden voor. Anders had hij niet op deze plek gezeten. Bovendien is hij ervaren, je gaat geen functies combineren als je twijfels hebt of geen vertrouwen. Het team weet dat we met Joost een passende opvolger hebben gekozen. Daarin hebben we allemaal vertrouwen.” 

Meer nieuws